Liberadzki: Nord Stream 2 to projekt polityczny a nie biznesowy

dodano 2017-10-24 09:58 w kategorii: Informacje

- Parlament Europejski na ostatnim posiedzeniu zajął się sprawą Nord Stream 2. Niemieckie CDU, eurodeputowany z Danii, ja i moja grupa polityczna – Socjaliści i Demokraci – wszyscy byliśmy tego samego zdania, iż Nord Stream2 nie powinien być traktowany jako projekt, który dywersyfikuje źródła dostaw gazu – stwierdził prof. Bogusław Liberadzki w programie „Komentarz Polityczny”.

Wiceprzewodniczący Parlamentu Europejskiego ocenił, iż przeprowadzenie tego rurociągu nie doprowadzi do dywersyfikacji źródeł energii dla krajów UE. - Będzie to tylko zwiększenie dostaw z tego samego źródła, źródła rosyjskiego – podkreślił.

Polityk SLD przypomniał, iż podczas ostatniej debaty w Parlamencie Europejskim Socjaliści i Demokracji ocenili ten projekt, jako polityczny a nie biznesowy.

- Europejska polityka energetyczna zakłada miks źródeł energii, zarówno pod względem rodzajów, jak i dostawców. Nie należy uzależniać się od jednego kierunku, od jednego dostawcy i tu jest źródło konfliktu z polityką energetyczną Unii Europejskiej – podsumował Liberadzki.

Słuchaj całej rozmowy z prof.Bogusławem Liberadzkim na antenie "Radia Plus", kliknij tu